9789170029202

ISBN - inbunden: 9789170029202
ISBN - pocket: 9789170029806
Bandtyp: Inbunden
Sidantal: 197
Utgivningsdatum: 7 september, 2011
Kategori: Fakta, Våren 2012

Män av våld

av: Tommy Deogan

I Män av våld granskar Tommy Deogan dagens huligankultur i Sverige. Med insikt och ödmjukhet närmar han sig detta svåra ämne och hans unika erfarenheter från ungdomen gör att han får möjlighet att intervjua personer som aldrig skulle drömma om att prata med vanliga journalister. Vad är det i en huligangruppering som lockar unga killar? Hur viktiga är kläderna och identiteten? Hur ska samhället och fotbollsvärlden bemöta denna ständigt växande rörelse?

Vi får möta aktiva huliganer som berättar om jakten på kickar av slagsmål och droger, men också oroliga mammor, förtvivlade flickvänner och en passiv skolvärld. Avhoppade huliganer berättar öppenhjärtigt om hur gemenskapen försvinner över en natt och poliser berättar motvilligt om hur allsvenska högriskmatcher är mer attraktiva att jobba på än vanliga landsortsmatcher. Varför? Jo, det visar sig att även poliser gillar kickar …

Män av våld är en skakande skildring av huliganismen i Sverige idag. Ett fenomen som kommer att växa och frodas om inte samhällets samtliga instanser bestämmer sig för att utvecklingen är oacceptabel.

Lyssna på Tommy Deogan i P1:s Studio Ett

Lyssna på Tommy Deogan i P4:s Sportsnack

Lyssna på Tommy Deogan i P4:s Vaken med P4

Pressröster om Män av våld:

”Under åren har det publicerats otaliga utredningar och rapporter om huliganism och fotbollsvåld. Den intresserade kan dyka ner i en malström av siffror och utläggningar utan att för den sakens skull förstå någonting. [...] Nej, den intresserade kan med fördel släppa alla de där rapporterna och istället läsa Tommy Deogans bok Män av våld – om svenska huliganer.”
Göteborgs-Posten

”Tommy Deogan har lyckats med att ge en fördjupad och inte helt okontroversiell bild av fotbollsvåldet i Sverige idag. Det är värdefull och angelägen läsning för alla som är intresserade av fotboll och vill ha en sund idrottskultur.”
- Dalarnas Tidningar

Män av våld är inte en bok för människorna i fotbollssamhället. Den är ett viktigt sociologiskt dokument, trovärdigt och, i sin enkelhet, vetenskapligt träffsäkert. Tommy Deogan tar ett litterärt strypgrepp på svensk fotboll och är inte, som många sportjournalister, rädd för att ifrågasätta klubbarnas hantering av huliganfrågan.”
Kristianstadsbladet

”Tommy Deogan har fått tillgång till huliganer som aldrig skulle få för sig att prata med andra journalister eller författare. Bokens styrka är just denna närhet. [...] Män av våld är ett viktigt inlägg i debatten, inte minst genom att reda ut begreppen.”
Jönköpings-Posten

”Tommy Deogan har skrivit en insatt och initerad bok om firmakulturen, gängen och våldet. Bäst, och mest avslöjande, blir det när Deogan låter firmamedlemmarna själva tala. Han låter också deras anhöriga komma till tals, en röst som hittills har saknats i debatten.”
- Kommunalarbetaren