Maskrosungen, Sandra Gustafsson

ISBN - inbunden: 978-91-7002-401-6
ISBN - pocket: 978-91-7002-647-8
Orginaltitel: Maskrosungen
Bandtyp: Inbunden och pocket
Sidantal: Inbunden och pocket 256 sidor + 8 sidor bildark
Utgivningsdatum: 23 maj, 2012
Kategori: En sann historia

Maskrosungen

av: Sandra Gustafsson

Redan när Sandra föddes var hennes mamma psykiskt sjuk. När Sandra växer upp glider mamman allt djupare in i sin sjukdom och dessutom alkoholmissbruk. Hon pantsätter Sandras saker för att ha råd med vin och cigaretter. Det är Sandra som så gott hon kan ansvarar för hushållet, medan hennes mamma låser in sig i sitt rum och eldar upp brev och pratar med sig själv. Ofta finns ingen mat i huset, de pengar som finns går till mammans missbruk. Sandra får mat av sina kompisar, som smugglar ut smörgåsar till henne. För dem är det ett spännande äventyr, men för Sandra handlar det om överlevnad.

Situationen blir ohållbar, och hon flyttar hem till sin pappa, men inte heller där ordnar saker upp sig. Även pappan är alkoholist, och Sandra får ta hand om sig själv medan han sitter på krogen.

17 år gammal träffar Sandra sin blivande man. De kämpar för ett bra liv tillsammans, gifter sig och får två barn. När andra barnet är fött briserar ännu en bomb i ett liv som bara behöver lugn och ro. De får beskedet att maken drabbats av MS.

Maskrosungen är en gripande och självutlämnande berättelse om en flicka som trots hårda förutsättningar växer upp till en stark, välutbildad kvinna.

Maskrosungen gavs hösten 2007 ut i Danmark. Sandra Gustafsson är flitigt anlitad som föreläsare i olika sammanhang.

Pressröster om Maskrosungen:

”Sandra Gustafssons berättelse träffar hjärtat mitt i prick [...] I genren ‘sanna historier’, som är så populär just nu, är det här en av de bättre böckerna på marknaden.”
- Vecko Revyn

”Uppväxt med en psykiskt sjuk mor och en alkoholiserad far är det här Sandras egen revansch. Hennes ord måste ut – och är lika viktiga för omvärlden att ta in för att bättre kunna hjälpa i tid.”
- Metro

”Jag blev verkligen berörd när jag läste den, och kan rekommendera den starkt.”
- Malin Nyberg, Vestmanlands Läns Tidning

”Maskrosungen ger andra livsmod.”
- Dagens Nyheter

Köpa boken?
Bra böcker har en bokklubb på internet där du kan köpa Maskrosungen av Sandra Gustafsson.