9789170029400

ISBN - inbunden: 9789170029400
ISBN - pocket: 9789170029769
Bandtyp: Inbunden
Sidantal: 208 + bildark
Utgivningsdatum: 12 oktober, 2011
Kategori: En sann historia, Våren 2012

Påtvingat liv

av: Taina Adolfsson

Tainas berättelse handlar om ett liv som påtvingas ett litet barn helt mot dess vilja. Som sexåring tvingas hon att byta land och språk. Hon förlorar sin familj i Finland och tvingas leva med två vuxna människor i Sverige som hon själv aldrig skulle ha kallat för ”familj”, om hon bara hade fått en chans att välja.

Hos de svenska adoptivföräldrarna utsätts Taina för sexuella övergrepp från första stund av den alkoholiserade adoptivpappan. Tainas adoptivmamma vet vad som pågår med väljer att blunda för övergreppen. I stället kränker hon ständigt Taina genom att tala om för henne att hon är dum, tjock, ful och misslyckad.

Som vuxen kämpar Taina mot sitt dåliga självförtroende och sin dåliga självkänsla. En känsla av rotlöshet och främlingskap förföljer henne. Hon räddar andra vilsna själar när hon i själva verket skulle behöva rädda sig själv. Hon inser inte när hon blir utnyttjad och klarar inte av att säga nej till destruktiva relationer, eftersom hon har svårt för att sätta gränser. Tainas längtan efter kärlek och bekräftelse utnyttjas allt oftare av mindre nogräknade personer, och alkoholen blir ett sätt för Taina att uthärda den outhärdliga tillvaron. När hon försöker komma tillrätta med sitt liv och sina upplevelser utsätts hon än en gång för kränkningar, denna gång av läkare och andra myndighetsutövare.

Numera är Taina sin bästa försvarsadvokat själv. Hon kan sätta gränser och låter sig inte längre utnyttjas. Hennes ledord är: Gå inte förbi någon som kommer i din väg, för du vet inte vem det är du möter. Le och säg något vänligt. Den människan kunde ha varit du. När du som bäst hade behövt ett leende och ett vänligt ord.

Pressröster om Påtvingat liv:

”En väldigt gripande bok. Man tror knappt att det är sant när man läser den.”
- Malou von Sivers, TV4 Efter tio

”Dagens boktips är Taina Adolfssons otroligt gripande (sanna) berättelse om hur hon som fosterbarn drabbades av en alkoholiserad adoptivpappa som visade sig vara pedofil. Fruktansvärt vittnesmål som är en ögonöppnare för oss alla och en påminnelse om att SE de barn som far illa.”
- Caroline Engwall

”Då jag läste boken Påtvingat liv slog det mig hur enormt viktigt det är att Adolfsson skrivit ner sin tuffa historia.  Den är en tungläst bok på många sätt då den behandlar tidiga separationer från den egna familjen och fosterlandet, illegal adoption, kärlekslös barndom, sexuella övergrepp och destruktiva relationer i vuxen ålder. Samtidigt upplevde jag inte boken som svår. Den är nämligen skriven på ett genomtänkt och ärligt sätt där författaren med ett målande språk lyckas återge ett liv fullt av fasor just som det var. Berättelsen är inte överdriven eller överdramatiserad. Och en sådan bok är inte svår att läsa. Den ger däremot eftertanke och insikt om hur viktigt det är att påtala och stoppa våld mot barn. Boken talar också om hur fel det kan gå vid dåligt förberedda adoptioner och hur viktigt det egna ursprunget, den egna identiteten och ett sunt självförtroende är för varje människas välmående.”
– Magdalena Böling-Navarro,
ordförande för föreningen Adopterade Finland rf (Helsingfors)