9789170028120_svedd

ISBN - inbunden: 978-91-7002-812-0
ISBN - pocket: 978-91-7002-910-3
Orginaltitel: Svedd
Sidantal: Inbunden 350 sidor, Pocket 272 sidor
Utgivningsdatum: 23 maj, 2012
Kategori: Spänning

Svedd

av: Sandra Gustafsson

Helena är inspärrad. Hon har gått över gränsen, men vad är det hon har gjort? En gång i veckan får Helena träffa en psykolog och i samtalen med honom rullas sanningen upp bit för bit. Under flera år hade hon ett förhållande med en man som gav henne mod att leva, trots de mörka hemligheter hon bar på. Men hon var alltid ”den andra kvinnan” och till sist rasade Helenas sköra värld samman.

Vi får möta Helena i skärvor: samtalen med psykologen varvas med återblickar till barndomen och Helenas inre samtal med sitt livs kärlek. Berättelsen är full av nerv och spänningen stiger med insikten om vem Helena egentligen är.

Svedd är en psykologisk spänningsroman som insiktsfullt skildrar en trasig människas desperata försök att skapa ett liv värt att leva.

Sandra Gustafsson debuterade 2006 med Maskrosungen, en självbiografisk berättelse om att växa upp med en psykiskt sjuk mamma och en alkoholiserad pappa.

Pressröster om Svedd:

”Sandra Gustafssons språk är på en högre nivå än de flesta andra i genren. Det är poetiskt och precist, utan tillstymmelse till klyschor eller utslitna metaforer. Samtidigt är det, vid behov, rått och obarmhärtigt.
Svedd är en imponerande debut och en av de romaner som stannar kvar. Alla frågor får inte svar, alla lager blottläggs inte. Kanske är det därför den fortsätter skava även sedan den hamnat i bokhyllan.”
- Annika Bengtsson, Hallandsposten

”Sandra Gustafsson skriver mycket bra, jag kommer så nära Helena att det skrämmer mig. Jag känner hennes utsatthet in på skinnet och in i märgen. Författaren använder rytmen i ord som ett verktyg för att säga något inte bara i ord utan med känslor.”
- Kulturbloggen

”Sandra Gustafsson förmår sätta fingret såväl på förbrännande utsatthet som på moderna relationsvillkor [...] Rensat från konstruktioner arbetar sig Gustafssons språk genom det mest ohyggliga och fram träder en skapelseberättelse av det mindre ljusa slaget.”
- Per Planhammar, Göteborgs-Posten

”Gustafsson har verkligen lyckats skriva en skrämmande och berörande text som kommer innanför kläderna på en.”
- TIDNINGEN Kulturen

”Ett människoöde som kan få en gråsten att fälla tårar. Det är skickligt gjort att hela tiden lyckas hålla spänningen vid liv.”
- DAST-magazine

”Sandra Gustafssons debutroman är en riktig bladvändare. När sista sidan är läst är jag helt slut.”
- Leva PS!