ellroy

James Ellroy

James Ellroy föddes 1948 i Los Angeles. Han växte upp med en alkoholiserad mor och en far som ofta var arbetslös. Hans föräldrar skildes 1954, och han flyttade med sin mor till El Monte, ett av stadens låginkomstområde. 1958 blev hans mor brutalt mördad och mördaren greps aldrig. Ung och påverkad av moderns död föll James in i kriminalitet och alkoholism, han missbrukade droger och sex, gjorde inbrott och hamnade i fängelse. Där läste han massor av deckare och fick en besatt fascination för mord. Under en resa till Kansas city började James Ellroy sakta tillfriskna från sitt missbruk. Han fick jobb som caddie på golfklubbar, gick med i AA och blev nykter 1977.

James Ellroy är författare till den hyllade L.A.-kvartetten bestående av Den svarta dahlian, Den stora tomheten, L.A. konfidentiellt och Vit jazz. Han har även skrivit Underworld USA-trilogin där En amerikansk mytSextusen kalla och Oroligt blod ingår.

Böcker


9789170029196

I Jean Hillikers skugga

James Ellroys mamma, Jean Hilliker, har alltid haft en oerhörd betydelse för hans liv. Hon mördades 1958, när Ellroy bara var tio år, men brottet blev aldrig uppklarat. Vid tiden för mordet var James och hans mamma ovänner och han … Läs mer